Behandelvormen stress-incontinentie zonder operatie

Er zijn verschillende mogelijkheden om stress-incontinentie te behandelen. Deze klacht is meestal volledig te verhelpen. De zorgverleners die u hebben onderzocht bespreken met elkaar en met u wat de beste behandeling is. 

U kunt er meer over lezen door op onderstaande onderwerpen te klikken. 

Bekkenfysiotherapie

Door het volgen van bekkenfysiotherapie leert u uw bekkenbodemspieren zo te gebruiken dat zij beter hun werk doen. Na een behandeling met bekkenfysiotherapie is de kans ongeveer 80 procent dat u na 12 weken uw bekkenbodemspieren zo kunt gebruiken dat uw klachten verdwenen zijn of zo sterk verminderd dat er geen andere behandeling meer nodig is.Als er sprake is van stress-incontinentie als gevolg van een grote verzakking, dan is bekkenfysiotherapie minder geschikt.

De volgende behandelingen zijn mogelijk binnen bekkenfysiotherapie:

  • Functionele oefentherapie: Door speciale oefeningen leert u uw bekkenbodem voelen en leert u hoe u deze kunt gebruiken. Dat is vooral belangrijk bij dagelijkse bezigheden die een verhoogde druk in uw buik kunnen veroorzaken, zoals hoesten, niesen en lachen. 
  • Biofeedbacktraining: Biofeedbacktraining is een behandeling waarbij u via een beeldscherm informatie krijgt over bepaalde reacties in uw lichaam: in dit geval over het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Bij biofeedback wordt deze spieractiviteit gemeten via een elektrode die tijdens de oefeningen in uw schede (vagina) of anus wordt geplaatst. Op het beeldscherm kunt u de bewegingen van de bekkenbodemspieren volgen. Zo wordt u zich meer bewust van het gebruik van deze spieren.
  • Functionele elektrostimulatie: Met functionele elektrostimulatie (FES) kunnen uw bekkenbodemspieren door middel van hele milde stroomimpulsen kunstmatig worden samengetrokken. Deze inwendige behandeling wordt regelmatig toegepast als de bekkenbodemspieren te slap zijn of als u niet goed weet hoe u uw bekkenbodemspieren moet aanspannen. Deze behandeling is meestal maar een paar keer nodig. 

Lees meer over bekkenfysiotherapie in deze folder

Ring (Hodge pessarium)

Het plaatsen van een ring, ook wel pessarium genoemd, biedt soms een oplossing voor klachten van een verzakking of stress-incontinentie (ofwel inspanningsincontinentie). Door een ring wordt een verzakte blaas of een verzakte baarmoeder (cervix) weer op de juiste plaats teruggebracht.

Niet voelbaar
Niet elke vrouw met ongewild urineverlies zal met een ring geholpen kunnen worden: de soort verzakking en de stevigheid van de bekkenbodem spelen hierbij een rol. We zorgen dat u de juiste maat ring krijgt, zodat u de ring niet voelt zitten. Ook tijdens het vrijen zullen u en uw partner de ring niet of nauwelijks voelen.

Schoonmaken
De ring moet wel met enige regelmaat schoongemaakt worden. We kunnen u leren hoe u de ring zelf kunt verwijderen, schoonmaken en terugplaatsen. U kunt dit ook laten doen. Bij een ring is er altijd een kleine kans dat op latere leeftijd alsnog een operatie noodzakelijk is.

Lees voor meer informatie onze folder 'Urineverlies bij drukverhogende momenten'

Meer informatie over de ring vindt u ook op deze voorlichtingswebsite van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), de beroepsvereniging voor gynaecologen.

Medicijnen

Er zijn medicijnen beschikbaar voor de behandeling van stressincontinentie, toch worden deze maar een enkele keer voorgeschreven. Deze medicijnen werken vaak kort, hebben veel bijwerkingen en bieden vaak niet het gewenste resultaat. Om die reden worden deze medicijnen niet door de artsen van het Bekkenbodemcentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis voorgeschreven. Daarom wordt deze behandeling hier niet verder beschreven. Wilt u toch meer weten over deze behandeling met medicijnen, vraagt u dan aan uw arts of hij er meer over kan vertellen.

Ga terug naar het zorgpad urineverlies

U bent nu hier

HomepageBekkenbodemcentrumAandoeningenBlaasklachtenBehandelvormen stress-incontinentie zonder operatie
Naar boven