Behandelvormen stress-incontinentie met operatie
De arts zal u adviseren om voor een operatie te kiezen als de verwachting is dat andere behandelingen onvoldoende mogelijkheden bieden. De soort operatie is afhankelijk van uw klachten, de onderzoeken die gedaan zijn en de uitkomsten van eventueel aanvullend onderzoek.
Een operatie heeft als voordeel dat uw klachten meestal verminderen of verdwijnen. Wel moet u altijd rekening houden met een kleine kans op complicaties of terugkeer van de klachten na een aantal jaren. Daarnaast moet u voor veel operaties in verband met bekkenbodemproblemen rekenen op een herstelperiode van minimaal zes weken, maar soms ook langer.
TVT-operatie
TVT betekent tension-free vaginal tape. Het is een draagband van fijngeweven kunststof (niet-oplosbaar) hechtmateriaal die de urinebuis in de richting van de buikwand trekt.
Draagbandje
De arts brengt het draagbandje via de vagina in en zorgt ervoor dat dit achter het schaambeen langs onder de huid net boven het schaambeen uitkomt. Het bandje wordt niet vastgemaakt omdat het door weerstand niet kan verschuiven en binnen korte tijd vergroeit met het weefsel eromheen. Bij deze operatie worden twee kleine sneetjes in uw buik gemaakt, ter hoogte van de bikinilijn. De kans op complicaties bij een TVT/TVT-O operatie is klein.
Lees voor meer informatie onze folder 'Urineverlies bij drukverhogende momenten'
TVT-O-operatie
Een variant op de TVT-operatie is de TVT-O (Obturator), ook wel afgekort naar TOT. Het Engelse woord ‘obturator’ betekent ‘afsluiter’. Bij deze methode komt het bandje niet omhoog achter het schaambeen uit, maar meer zijwaarts in de beenplooi. Deze operatie kost iets minder tijd dan de TVT en de werking is hetzelfde. Bij deze operatie worden twee kleine sneetjes bij de liezen gemaakt.
Lees voor meer informatie onze folder 'Urineverlies bij drukverhogende momenten'
Bulkmateriaal (macroplastiek)
In een aantal gevallen is het mogelijk om bulkmateriaal (=opvulmateriaal, zoals bijvoorbeeld siliconengel) te injecteren rondom de plasbuis als behandeling tegen stress-incontinentie. Door het injecteren van het bulkmateriaal wordt de plasbuis als het ware wat dichtgedrukt. Hierdoor kunnen de slijmvliezen die zich in de plasbuis bevinden beter tegen elkaar aansluiten, waardoor de kans op ongewenst urineverlies afneemt.
Verbetering
Een aantal wetenschappelijke studies melden verbeterings- of genezingspercentages op korte termijn van 70 tot 90 procent. Afhankelijk van het gebruikte materiaal lopen de resultaten binnen enkele jaren terug, daardoor kunnen meerdere injecties nodig zijn. Verdoving De behandeling vindt plaats onder algehele verdoving of met een ruggenprik. Dit gebeurt in dagbehandeling. Voordat u naar huis mag moet u 2 maal zelfstandig hebben geplast. Het is verstandig de eerste week na de ingreep geen seks te hebben. Voor de rest zijn er geen beperkingen.
Beurs gevoel
Na de operatie komt het regelmatig voor dat u niet goed kunt uitplassen. Dit gaat vanzelf over. Na de operatie kan een beurs gevoel bestaan rondom de plasbuis. Dit is normaal en wordt binnen enkele dagen vanzelf minder.