Behandelvormen overactieve blaas met operatie
De arts zal u adviseren om voor een operatie te kiezen als de verwachting is dat andere behandelingen onvoldoende mogelijkheden bieden. De soort operatie is afhankelijk van uw klachten, de onderzoeken die gedaan zijn en de uitkomsten van eventueel aanvullend onderzoek.
Een operatie heeft als voordeel dat uw klachten meestal verminderen of verdwijnen. Wel moet u altijd rekening houden met een kleine kans op complicaties of terugkeer van de klachten. Daarnaast moet u voor veel operaties in verband met bekkenbodemproblemen op een herstelperiode van minimaal zes weken, maar soms ook langer, rekenen.
Er zijn verschillende operaties mogelijk om urineverlies te voorkomen. Klik op onderstaande onderwerpen voor meer informatie:
Botox
Botuline-toxine (Botox) is een stof die ervoor zorgt dat er geen signalen meer worden doorgegeven van de zenuwen naar de spieren. Als Botox in een spier wordt gespoten, kan die spier geen signaal meer ontvangen en wordt die spier daardoor verlamd. De blaas kan zich minder goed samentrekken en de aandrang om te plassen wordt minder. De werking van Botox is 6 tot 12 maanden. Daarna kan de behandeling worden herhaald.
Verdoving
Voor het juiste effect moet botuline direct in de blaasspier gespoten worden en wel op ongeveer 25 plaatsen. De uroloog brengt hiervoor een blaaskijker (cytoscoop) in en via een lange injectienaald wordt op de juiste plaatsen geprikt. Op elk van die plaatsen wordt een kleine hoeveelheid botuline geïnjecteerd. Omdat de injecties pijnlijk kunnen zijn, gebeurt de ingreep onder (plaatselijke) verdoving.
Naar huis
Er wordt na de ingreep in principe geen katheter geplaatst. Dezelfde dag mag u zonder geplast te hebben weer naar huis. (Deze ingreep vindt dus plaats in dagopname.) Lees meer over de behandeling met botox in deze folder
Neuromodulatie (InterStim Therapie)
Bij neuromodulatie worden lichte elektrische impulsen afgegeven aan de zenuwen in uw onderrug (net boven het stuitje). Deze zenuwen regelen onder meer de werking van uw blaas. De klachten die u heeft, komen doordat de zenuwen verstoorde signalen doorgeven aan uw hersenen. Bij neuromodulatie worden deze overstemd door goede signalen. Daardoor krijgen uw hersenen weer de juiste signalen en krijgt u uw blaas (meer) onder controle. Een inwendige neurostimulator blijft de rest van uw leven zitten.
Onder de huid
De neurostimulator wordt onder uw huid ingebracht. U bedient de neurostimulator met een afstandsbediening. Lees meer over de behandeling met neurostimulatie in deze folder