KNO-arts Michael van der Spek geeft antwoord op 15 meest gestelde vragen over trommelvliesbuisjes
- Wat zijn trommelvliesbuisjes, ook wel kortweg ‘buisjes’ genoemd?
“Een trommelvliesbuisje is een buisje, meestal gemaakt van kunststof en ongeveer zo groot als een half luciferkopje. Er zijn verschillende soorten, maar het meest gebruikte soort is ruim 1 mm breed en 3 tot 12 mm lang.”
- Wat is een middenoorontsteking?
“Om dat te kunnen vertellen, is het goed om eerst iets meer over het oor uit te leggen. Het oor bestaat uit drie delen: de uitwendige gehoorgang, het eigenlijke gehoororgaan (ook wel slakkenhuis genaamd) en daartussen het middenoor met het trommelvlies. Dan is er ook nog de buis van Eustachius: deze vormt de verbinding tussen het middenoor en de neuskeelholte. In het middenoor zit lucht met dezelfde druk en samenstelling als de buitenlucht. Als de buis van Eustachius niet goed werkt, ontstaat er onderdruk in het oor. Hierdoor wordt het trommelvlies naar binnen getrokken. Als gevolg daarvan raakt het slijmvlies in het middenoor geïrriteerd en gaat het vocht afscheiden. Dat kan een vol drukkend gevoel geven in het oor en soms pijn doen. Als het vocht ontstoken raakt, is er sprake van middenoorontsteking. Het gevolg? Hevige oorpijn en doofheid.”
- Wat is een ‘lijmoor’ en wat gebeurt er als daar niets aan gedaan wordt? “Het vocht dat in het oor komt als gevolg van het ontstoken slijmvlies, is nogal stroperig. Daar komt de term ‘lijmoor’ vandaan: als het vocht uit het oor loopt, lijkt het of er lijm uit het oor stroomt. Als een lijmoor niet behandeld wordt, kan iemand slechthorend worden. Dat kan leiden tot spraak- en leerproblemen maar ook school- en gedragsproblemen. Bovendien kunnen er blijvende beschadigingen aan het middenoor en trommelvlies ontstaan. Redenen genoeg dus om een lijmoor altijd te behandelen.”
- Wat doet het buisje precies?
“Bij een lijmoor is het belangrijk dat het vocht uit het oor kan weglopen. Dit is eigenlijk de taak van de buis van Eustachius, maar omdat deze niet goed werkt, moet het vocht via een andere manier het lichaam verlaten. Dat kan dan alleen via het trommelvlies: soms barst dat vanzelf open, in andere gevallen maakt de KNO-arts er een klein gaatje in. Het vocht kan uit het oor wegstromen, het slijmvlies kan dan tot rust komen en de buis van Eustachius kan weer herstellen. Soms is het nodig dat het gaatje in het trommelvlies wat langer open blijft. In dat geval plaatsen we een buisje.“
- Hoe worden buisjes geplaatst?
“De KNO-arts maakt een heel klein sneetje in het trommelvlies. Dat gebeurt met behulp van microchirurgie. Daarna wordt het buisje in het trommelvlies geplaatst. Daarbij wordt het vocht uit het middenoor weggezogen. Deze operatie wordt ook wel midden oor beluchting genoemd.”
- Is de operatie pijnlijk?
“Dat is voor iedere patiënt anders, het gevoel in het oor verschilt enorm. Sommige volwassenen willen geen verdoving, anderen juist liever wel. Belangrijk is wel dat de patiënt goed stil kan liggen. Dat is ook een belangrijke reden waarom kinderen bij deze ingreep altijd een lichte narcose krijgen.Na de ingreep hebben patiënten meestal geen pijn, direct na de behandeling zijn de meeste klachten verdwenen.“
- Moet iemand daar lang voor in het ziekenhuis blijven?
“Nee, de ingreep vindt over het algemeen poliklinisch of in dagbehandeling plaats.”
- Hoe lang blijft een buisje zitten?
“Er zijn verschillende typen trommelvlies buisjes. De meest gebruikte blijft gemiddeld iets meer dan een jaar in het trommelvlies. Daarna groeit het er vanzelf uit.”
- Waarom moeten buisjes soms nogmaals geplaatst worden?
“Buisjes zijn qua vorm zodanig gemaakt dat ze gemiddeld na 1 jaar vanzelf uit het oor groeien. Maar soms krijgt de patiënt weer klachten, omdat de buis van Eustachius bijvoorbeeld nog niet helemaal hersteld is. Dan zijn nieuwe buisjes nodig. Daarbij vragen we ons natuurlijk wel af waarom iemand zo vaak buisjes nodig heeft. Mensen kunnen bijvoorbeeld ook last hebben van regelmatig ontstoken amandelen of allergieën. Zo’n probleem moet dan eerst worden opgelost. ”
- Vanaf welke leeftijd worden buisjes in het oor geplaatst?
“Buisjes worden vooral bij kinderen geplaatst, dat kan al bij baby’s vanaf 0 jaar. Bij baby’s die heel veel huilen, kun je aan de oren zien of ze last van hun middenoor hebben. Maar ook bij volwassenen met gehoorproblemen plaatsen we buisjes. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Bijvoorbeeld chronische allergieën of bijholte-ontstekingen. We zien ook veel volwassenen die als kind vaak middenoorontstekingen hebben gehad en die daarvoor niet behandeld zijn. Deze mensen hebben veel littekens in hun buis van Eustachius, waardoor deze minder goed werkt. Buisjes kunnen dan een oplossing bieden.”
- Wat moet je doen als je een buisje vindt?
“Oprapen en weggooien.”
- Is buisjes plaatsen echt iets van nu? En wat gebeurde er vroeger?
“Het buisjes plaatsen is een techniek die in de jaren zestig vanuit de USA naar ons land is gekomen. Vóór die tijd moesten de oren regelmatig worden doorgeprikt, oudere mensen herinneren zich dat vast nog wel. “
- Mag je zwemmen met buisjes?
“Ja, in principe kunnen de meeste patiënten prima zwemmen met buisjes. Alleen wanneer het oor loopt, raden we zwemmen af. Als uw kind water in de oren als vervelend ervaart of snel hiervan een loopoor krijgt, adviseren we om met doppen te zwemmen. Oordoppen kunt u laten maken op onze polikliniek of bij de audicien."
- Mag je vliegen met buisjes?
“Zeker, vliegen is geen probleem: mensen met buisjes hebben vaak juist minder last van vliegen omdat de druk in en buiten hun oren hetzelfde blijft.”
- Waar kan men meer informatie over dit onderwerp vinden?
“www.kno.nl of bij de KNO-arts.”
Volg ons op: